YouTube előnézeti kép

 

Egy elragadó, nem mindennapi dokumentumfilm, ami többet mond el August Perret – a 20. század egyik legbefolyásosabb francia építészének – munkásságáról és zsenialitásáról, mint bármely rajz vagy skicc. A film bensőséges képet fest a párizsi Rue Franklin 25 Bis szám alatti, 1903-ban Perret tervei nyomán épült épületről és az ott lakókról. A házba a különc gondnok, Monsieur Catello társaságában lépünk be, a kilencemeletes épületet pedig az ő és a lakók nézőpontjából fedezzük fel. A film nem száraz műszaki tényeket és számadatokat soroló dokumentumfilm, hanem egy kísérlet az épület megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének, a ’hely szellemének’ felkutatására, annak bemutatására.


A rendezőkről
Ila Bêka párizsi székhelyű olasz képzőművész. Építész végzettségét a velencei IUAV mellett az École Nationale Supérieure de Paris-Belleville-en szerezte. Louise Lemoine francia filmkészítő. A Sorbonne-on végzett film és filozófia szakon.
Elsősorban a kortárs építészettel kapcsolatos új narratíva és új filmes formák kikísérletezésével foglalkoznak. Munkájuk egyedisége az építészeti remekművek hétköznapi életén keresztül történő szubjektív, kreatív és humoros bemutatásából fakad. A New York Times által “az európai építészvilág kultikus figuráiként” fémjelzett alkotók 2013 óta a Columbia Egyetemen tanítanak.
A Filmnapokon korábban vetített filmjeik: Barbakánia, Renzo Piano, Koolhas háziélet