A varsói Bec Zmiana Alapítvány a Kortárs Építészeti Központtal együttműködésben a Filmre Vitt Város nemzetközi filmcsere-program keretében közös vetítést szervez.

Program

2014. November 21. péntek |18:00 – 21: 00

Helyszín: Varsói Magyar Kulturális Intézet

18:00 – Hogyan töltsük meg élettel az évek óta üresen álló ingatlanokat? A Nyitva! Fesztivál tapasztalatai

A KÉK Lakatlan programja keretében szervezett Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyíltak meg egy hónapra és teltek meg élettel. A helyiségekbe beköltöző, feltörekvő kezdeményezések nagyobb elköteleződés nélkül próbálhatták ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit. A régóta parlagon heverő terek feléledtek, felfedve a bennük rejlő lehetőségeket. A fesztivál tapasztalatairól a szervezők, Oravecz Júlia és Schanz Judit mesélnek.

19:00 – Filmes módszerek az építészet-oktatásban – vetítés és beszélgetés 

Hallgatók által készített filmek bemutatása, amelyek a Budapesti Építészeti Filmnapok a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika tanszékével együttműködésben szervezet építészeti filmes kurzus keretében jöttek létre. A kurzus témáját a Velencei Építészeti Biennále tematikája adta (‘A modernizmus feldolgozása 1914-2014’). A filmeket Kádár Bálint a KÉK elnöke, az BME oktatója vezeti be.

20:00 – Filmvetítés – Üvegházak (R: Olga Matuszewska, 2014, ’30), Avantgárd Óvoda (D: Olga Matuszewska, 2012, ’11)

Olga Matuszewska dokumentumfilmjei a Zoliborzban található szociális bérlakások történetét, illetve egy 1948-ban építetett és a szocialista építészet egy különleges példájaként számon tartott óvoda építésének körülményeit járják körül.